top of page

HSP Of te wel.... Hoog Sensitief Persoon en de valkuilen van het hooggevoelig zijn.

Het is niet eenvoudig om HSP te zijn.

We (en bij deze spreek ik uit eigen ervaring) zijn supergevoelig, snel geraakt en daardoor ook zeer kwetsbaar.

HSP´rs hebben een sterk ontwikkeld zesde zintuig en beleven alles zeer intensief.

En daar, waar de gemiddelde mens fluitend aan voorbijfietst, blijft een HSP'er per definitie bij stil staan en rust veelal niet tot dat er duidelijkheid is gekomen.

Mooie eigenschap, zou je zeggen. Dat is ook zo, alleen.... als die prikkels al te heftig en al te lang binnenkomen, kan het zomaar over en uit zijn: weg energie...uitgeblust! Dat gaat vaak in een fractie van een seconde.

Maar al te vaak worden mensen, vooral jongeren, die zo hooggevoelig zijn niet begrepen..

Vaak begrijpen ze zelf ook niet eens hoe ze er mee om moeten gaan. en helaas komt daar tegelijk een enorme schaamte bij om de hoek kijken.


En als ze dan, verward zoals ze kunnen zijn, al proberen hun vragen of angsten over prikkels die ze binnen krijgen, helder te krijgen bij, ouders, leerkrachten, begeleiders, hulpverleners en als die het niet weten vervolgens bij artsen of eerstelijns specialisten dan worden ze vaak afgewimpeld met...wees maar wat flinker...of kom op stel je niet zo aan..

Etc.......etc


Daaropvolgend voelen ze zich onbegrepen en trekken zich dan zomaar ineens terug en kunnen meer en meer in zichzelf gekeerd raken.

Een gevolg daarvan kan zijn, dat ze beginnen te "stapelen" in hun gedachtegang.

En dit zogenaamde stapeleffect in de mind van een HSP'er, door een voorliggende gebeurtenis, kan ver strekkende gevolgen hebben voor hun dagelijkse leven.


Soms proberen zij hun gevoeligheid te verdringen en gaan ze experimenteren met drank, want dan voel je alles niet meer zo hard binnenkomen. Of met drugs...veelal als eerste met blowen.

Financiële problemen zijn vaak eerder regel dan uitzondering, als gevolg hiervan. Maar ook gokken is maar al te vaak een keihard en confronterend probleem.

Meestal ook omdat zij doorgaans de gewoonte hebben ontwikkelt om stapelend te denken, waardoor zij al snel de realiteitszin van het ´harde´ dagelijkse leven, uit het oog verliezen en als vanzelf steeds dieper wegglijden in hun eigen wereld. Een wereld waarbij ze maar moeilijk maat kunnen houden in hun gebruik., waardoor zij dus snoeihard over hun eigen grenzen heen gaan, omdat ze, toch al verdoofd, al extra gevoelig zijn voor alle stimulerende middelen.


Even als voetnoot*

zelfs medicijnen hebben per definitie een veel heftigere werking op het organisme van een hooggevoelig persoon. Ook al zal dat niet altijd direct tot uiting komen.


Sensi-therapie en / of de juiste begeleiding/coaching van een ervarings--deskundig persoon, kan veel verlichting en verheldering geven. Waarbij de HSP´er per definitie zich per direct veilig kan voelen omdat het energetische level veelal overeenkomt met elkaar.


De therapievorm is dusdanig ontwikkeld, dat er heel snel een zeer effectief resultaat wordt behaald bij het behandelen van de persoon in kwestie.


© Marion Elzinga

Ymoya Residentie

Hulshorst

bottom of page