www.ymoya.nl

Voel je goed ~ Straal het uit ~ Presenteer jezelf
HSP


Of te wel.... Hoog Sensitief Persoon.Het is niet eenvoudig om HSP te zijn.

We (en bij deze spreek ik uit eigen ervaring) zijn supergevoelig, snel geraakt en daardoor ook zeer kwetsbaar.

HSP´rs hebben een sterk ontwikkeld zesde zintuig en beleven alles zeer intensief. 

En daar, waar de gemiddelde mens fluitend aan voorbijfietst, blijft een HSP'er per definitie bij stil staan en rust veelal niet tot dat er duidelijkheid is gekomen.
Mooie eigenschap, zou je zeggen. Dat is ook zo, alleen.... als die prikkels al te heftig en al te lang binnenkomen, kan het zomaar over en uit zijn: weg energie...uitgeblust! Dat gaat vaak in een fractie van een seconde.

Maar al te vaak worden mensen, vooral jongeren, die zo Hooggevoelig zijn niet begrepen..
Vaak begrijpen ze zelf ook niet eens hoe ze er mee om moeten gaan. en helaas komt daar tegelijk een enorme schaamte bij om de hoek kijken.


En als ze dan, verward zoals ze kunnen zijn, al proberen hun vragen of angsten over prikkels die ze binnen krijgen helder te krijgen bij, ouders, leerkrachten, begeleiders, hulpverleners en als die het niet weten vervolgens bij artsen of  eerstelijns specialisten dan worden ze vaak afgewimpeld met...wees maar wat flinker...of kom op stel je niet zo aan....etc


Daaropvolgend voelen ze zich onbegrepen en trekken zich dan zomaar ineens terug en kunnen meer en meer in zichzelf gekeerd raken.
Of....proberen hun gevoeligheid te verdringen en gaan experimenteren met drank, want dan voel je alles niet meer zo hard binnenkomen. Of met drugs...veelal als eerste met blowen.
Zodra ze daarmee bezig verliezen ze al snel de realiteitszin van het ´harde´ dagelijkse leven, uit het oog en glijden steeds dieper weg in hun eigen wereld, waarbij ze maar al te vaak, moeilijk maat kunnen houden in hun gebruik. Gaan over hun eigen grenzen heen omdat ze, toch al verdoofd, al extra gevoelig zijn voor alle stimulerende middelen. 


Even als voetnoot*
zelfs medicijnen hebben per definitie een veel heftigere werking op het organisme van een hooggevoelig persoon. Ook al zal dat niet altijd direct tot uiting komen.

Sensi-therapie en of de juiste begeleiding/coaching van een ervarings-deskundig persoon, kan veel verlichting en verheldering geven. Waarbij de HSP´er per definitie zich per direct veilig kan voelen omdat het energetische level veelal overeenkomt met elkaar.© Marion Elzinga

Ymoya Residentie

Zeewolde